5 Masalah Tulis Resume | Cara & Contoh Menulis/Membuat Resume CV Kerja

on Rabu, 22 Mei 2013

Assalamua'laikum & Semoga sihat semuanya.
Cara & Contoh Menulis/Membuat Resume CV Kerja. Antara perkara utama yang memikat hati penemuduga ialah resume yang ringkas, padat dan menarik perhatian. Ada beberapa kesalahan yang sering kita terlepas pandang bila menulis/membuat resume@cv untuk memohon kerja. Maklumlah, ianya tiada format yang tetap. Jom baca 5 masalah utama yang berlaku saat kita tulis resume. Ini boleh dijadiakan panduan atau contoh untuk kita menghasilkan resume yang baik.

5 Masalah Utama Bila Tulis Resume Kerja

1. Menulis Resume Tanpa Strategi Yang Betul
Strategi yang tepat menulis resume atau cv amat penting. Walaupun menulis resume tiada format tertentu, ketepatan dan strategi yang betul menjamin pelung calon pencari kerja untuk lebih tampil ke depan berbanding perncari kerja yang lain. Ibarat, dengan strategi yang betul, pencari kerja sudah menang satu langkah ke depan berbanding pencari kerja yang lain. Strategi seperti berapa mukasurat yang sesuai juga penting!


2. Banyak Kesalahan Ejaan dalam Resume/CV

Penulisan resume atau cv dengan ejaan yang betul amat dititikberatkan. Memandangkan bahagian Sumber Manusia sesebuah syarikat adalah mereka yang amat berpengalaman, kesilapan sekecil ini mungkin mampu mengurangkan peratus keberjayaan anda untuk dipanggil sesi temuduga. 


3. Maklumat Resume/CV Tak Lengkap

Ramai yang menulis resume atau cv ibarat pepatah Melayu, "melepas batuk ditangga." Kesudahannya, apa yang perlu ditulis, tidak ditulis dan apa yang tak perlu ditulis, ditulis dengan panjang lebar.

4. Tiada disertakan Gambar Pencari Kerja Dalam Resume
Walaupun ada majikan yang tak kisah tentang wajah anda, tapi ianya tetap tidak menafikan daya tarikan seorang manusia. Aura yang ada pada gambar yang anda sertakan mungkin mampu menarik perhatian majikan. Soalannya ialah, gambar berbentuk bagaimana yang sesuai untuk dilampirkan di dlam resume atau cv kita?

5. Jangan Lipat Resume
Melipat resume menampakkan ketidakpekaan kita kepada profesionalisma mencari kerja. Elakkan beberapa perkara apabila kita menghantar resume atau cv kita menggunakan khidmat pos.

Untuk menjawab segala kemusykilan anda, bolehlah terus melayari laman ini. InshaAllah, ianya bakal membantu anda untuk menulis resume atau cv yang benar-benar cuk power, lengkap berserta contoh menulis resume pelbagai jawatan yang anda pohon.

Dapatkan Panduan Menulis Resume/CV Lengkap Dengan Contoh

Atau anda boleh juga melayari web ini untuk membaca perkongsian rakan saya tentang panduan menulis resume di pautan ini -->  Contoh koleksi resume
Ranking: 5

{ 0 Komen... read them below or add one }

Catat Ulasan

Tinggalkan jejak. Nanti kita jenguk awak..

 
© LIFE IS BEAUTIFUL | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO