8 Petua Mudah Kuruskan Badan & Kempiskan Perut

on Jumaat, 29 Jun 2012


Ramai antara kita yang sanggup berhabis ratusan mahupun puluhan ribu ringgit semata-mata untuk kuruskan badan untuk kelihatan langsing dan menawan. Keghairahan untuk tampil dengan bentuk menawan, anggun dan bergaya hampir menyebabkan kita gagal untuk mengawal perbelanjaan kita. Ramai juga yang akhirnya kecewa selepas berhabisan ribuan ringgit namun hasilnya tidak memuaskan hati.
Kekecewaan ini mungkin boleh diatasi sekiranya kita mengetahui tips atau petua untuk kuruskan badan. Ayuh kita cuba 8 tips mudah kuruskan badan ini. Moga ada manfaatnya hasil perkongsian artikel ini.

8 Petua Mudah Kuruskan Badan & Kempiskan Perut Selamat Tanpa Ubat

1. Elakkan makanan ringan – Jauhkan diri daripada makanan ringan mahupun segera terutamanya makanan bertepung atau mempunyai kandungan gula yang tinggi. Yang penting ialah mengawal keseimbangan jumlah kalori yang diperlukan oleh badan dengan cara makan lebih kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit.
2. Hadkan makanan tinggi karbohidrat – Elakkan terlebih makan nasi, kentang, ubi dsb. Namun, jangan langsung tinggalkan makanan karbohidrat kerana badan kita masih perlukannya sebagai sumber tenaga.
3. Kurangkan sumber protein – Cuba kurangkan makanan tinggi protein seperti ikan, tauhu, tempe dan daging. Elok juga dipelbagaikan sumber protein untuk badan kita.

4. Pilih menu makanan yang betul – Pastikan menu makanan kita pelbagai. Masukkan sayuran dan buah-buahan kerana ia cepat mengenyangkan kita.

5. Makan banyak buah – Amalkan makan buah-buahan sebelum makan terutamanya buah-buahan seperti epak, betik, belimbing dsb.

6. Kurangkan buah manis – Cuba kurangkan makan buah-buahan yang tinggi kadar fruktosanya seperti pisang, tembikai, anggur dan mangga. Fruktosa yang tinggi akan bertukar menjadi glukosa dalam darah.
7. Banyakkan minum – Latih diri untuk perbanyakkan minum air putih. Lebih penting untuk kurangkan atau jauhkan diri dari minuman soda atau bergas.
8. Bersenam – Semua tips di atas untuk kuruskan badan akan lebih berkesan ataupun hanya berkesan dengan hanya kita meluangkan 30 minit hingga 1 jam untuk melakukan senaman ringan. Berjalan sekitar taman perumahan ataupun menaiki tangga juga cara terbaik untuk melakukan senaman mudah.

9. Nak lagi petua kempiskan perut dan kurangkan berat badan? Baca artikel ini --> 5 Petua Kurangkan Berat Badan Cepat & Mudah

Inilah tips dan petua ringkas untuk kuruskan badan. Usaha yang gigih dan konsisten amatlah perlu untuk berjaya dalam misi kita untuk mengempiskan perut. Moga ada kebaikan daripada perkongsia artikel ini.

Perlukan Panduan tambahan untuk kuruskan badan dengan betul dan berkesan?

Saya sarankan jika benar-benar ingin berjaya untuk kuruskan badan, bolehlah cuba untuk mendapatkan nasihat daripada pakar yang terbukti berjaya mengurangkan berat badan 1-4kg dalam seminggu!
Ranking: 5

{ 73 Komen... read them below or add one }

  1. mana2 tips pun last senaman mesti kena buat juga kan? huhuhu..meh sy share kuruskan badan sambil macam McD

    BalasPadam
  2. Tq nanti sy cuba..kadang2 makin cuba nak kurus makin menjadi plak lemak ni..nape ye...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. btl tu..sme la sy..huhu

      Padam
    2. Saya pon sama, makin selera makan n badan pon dh kembang walhal b4 this selera cam biasa n kurus je

      Padam
    3. tu sume sbnrnye nafsu kte..klau kt x kawal nafsu dlu..x leh gak..1st kne kawal nafsu mkn dlu..br bleh ikut tips2 tu...

      Padam
    4. kita perlu bersyukur dengan yg kita miliki

      Padam
  3. Info yang menarik... Anda juga boleh dapatkan tips cara menguruskan badan dari pakar diet yang telah membantu ramai lelaki dan wanita merealisasikan impian mereka untuk memiliki tubuh idaman serta tampil dengan penuh berkeyakinan sekarang dengan KLik Sini

    BalasPadam
  4. saye dha cube nha kurus tapi ade je halangan nk lakukannya ...

    BalasPadam
  5. senaman yg ringks..x pyah nk menbazrkn duit..

    BalasPadam
  6. a good information to whose that want to loose their weight ;-)

    BalasPadam
  7. A good information.I'II try...hehehe..

    BalasPadam
  8. saya suka tips ni.thank you.

    BalasPadam
  9. Ok je,trima ksh...nnti kte owg cuba....

    BalasPadam
  10. tips ini terbaek lha.....nnty sye cbe!!!

    BalasPadam
  11. sye akn cbe tips ny..

    BalasPadam
  12. boleh kuruskan ke tp tk pe nnti sye cba

    BalasPadam
  13. btol 2,, niat baru nk kuros

    BalasPadam
  14. sye bkn gemuk sgat.. bdan sye mcm ni.. atas pingang langsing tpi bhagian pungung sampai peha agak besar skit.. ape yg patuk sya laku kan??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lakukan senaman berbasikal..senaman bahagian kaki dan pinggul..

      Padam
  15. Petua di atas mmg tepat..org yg berjaya kuruskn bdn ikut prog pelangsingn tu sbnrnya atas usaha mrka sendiri mgamalkan 8 petua tadi...dan bukannya kerana ubat kurus atau mesin semata2.Harus di ingat, dlm proses nak kurus mesti sabar dan insyaAllah dalam masa 3-4 bulan dah nampak hasilnya..paling ketara, selepas stahun..disiplinkan cara makan anda..lama2 anda akan biasa dgn amalan pmakanan yg sihat dan berat bdn akan sentiasa maintain..teruskn usaha!..

    BalasPadam
  16. Mandi sauna jg baik ye..bole buat 1 kali sebulan utk bakar lemak dlm bdn..

    BalasPadam
  17. ayoo.. asyik bsenam jer.. tp x juga kurus ne..

    BalasPadam
  18. Salah satu faktor sebab kita susah nak kurus adalah sebab kita pernah dibius. Jadi, kesan bius tu lah yg mnjadikan kita susah nak kurus. Tapi, walaubagaimanapun, kita mesti bersenam. Dengan bersenam je lah yg nmpk hasilnya. And jaga makan jugak. Btw, nasihat saya, jgnlah jadikan bius tu alasan pulak yeee. Bersenam n jaga pemakanan, tu je.

    BalasPadam
  19. Konsep nak kurus memang sama: diet dan exercise.Untuk diet WAJIB kira keperluan kalori seharian, dan pastikan defisit untuk kuruskan badan. Kalau exercise pula bergantung kepada matlamat yang hendak dicapai samaada mahu toning muscle atau bakar lemak.

    BalasPadam
  20. Kalau perkatakan soal kuruskan badan saya ada yang pasti boleh membantu anda semua..

    A.P.I FAT BURNER ADVANCED is THE BEST FAT BURNER IN TOWN:--

    - The new A.P.I releasing new fat burner after Polythermex Hardcore and Polythermex Elite.
    - Suitable for men and women.
    - Pure, effective herbal weight loss support product.
    - This carefully balanced formula that combines the best well known and most effective lipotropics and thermogenics.

    API�s FAT BURNER ADVANCED will likely end your search for the most effective weight loss formula.
    Be prepared to experience your weight loss goals when you implement the BEST FAT BURNER ADVANCED into your diet and exercise program.

    INGREDIENTS AND SUGGESTED HOW TO USE IT:--
    - Servings size = 1-3 tablets
    - Servings per bottle = 120 tablets
    - Amount per servings = 237.5mg
    - Amount 100 gram = 35g

    - Consisting of Kola Nut Extract, Coffee Arabica, Cinnamon, L-Cartnitine, Grapefruit Extract, Cayenne Pepper, Chromium

    Picolinate, White Mustard Seed, Green Tea Powder, Calcium Phosphate, Magnesium Stearate, Croscarmelosse, MCC, Silica.
    - As a dietary supplement, take 1-3tablets half an hour before breakfast and lunch, and also can before your workout. Do not take more than 6 tablets per day.
    - ( 2 tablets 30 minutes before breakfast and 2 tablets 30 minutes before lunch, 2 tablets 30 minutes before workout )
    - Each time taking it once, must be another 4-6 hours to take again.
    - Always drink plenty of water throughout the day.


    FAQ :--
    Q : How to order?.
    A : WEBSITE www.fbappservice.com

    Q : Any symptoms?
    A : For men, will get all sweaty for some people, some people will poop or pee. It depends on people.
    For women, some of them will sometimes feel nervous because of the heart rate beats fast, but nothing will effect on your health.

    Q : Any side effects after taken this?
    A : Surely no side effects because its formulated by all natural herbs.

    Q : How much does it cost?
    A : Normal price is RM170 now RM100 including shipment direct to your house (MALAYSIA)

    Q : How long does it take to see the result?
    A : For those who are taking care of their diet nicely, in about two weeks u will see and feel the results.
    For those who don't really take care of their diet, the result will still be seen, but not as much as those who are hardworking.

    Q : Can people with bad health take the product?.
    A : Anyone who having bad health condition should consult your personal doctor before you taken any medicine.
    You may continue with this product if your doctor approved it.

    Q : How to contact u if I had problem?
    A : PM PAGE www.facebook.com/MASbodysupplement or ME www.facebook.com/shahmeelz

    BalasPadam
  21. saya suka tips-tips dan cara kuruskan badan ini. Teruskan dengan memberikan lagi lebih banyak tips.

    Serius nak kuruskan badan? Singgah dan lihat post-post menarik di blog saya.
    - Cara Kuruskan Badan Semudah ABC
    - 2 Tips Kuruskan Badan Yang Cepat

    Admin
    JomKuruskanBadan.com

    BalasPadam
  22. * Masalah gemuk yang tidak terkawal ? Masalah perut buncit ?
    * Masalah punggung besar ? Masalah peha besar ?

    Penyelesaian ==> Kuruskan Badan

    BalasPadam
  23. memang berniat nk kuruskan badan..dgn jg pemakanan spt yg dicadangkan di ats , dan dgn mengamalkan berjalan kaki 30 minit sehari, sy berjaya mengurangkan barat badan 6 kg dlm masa dua bulan lebih..tq

    BalasPadam
  24. memang berniat nk kuruskan badan..dgn jg pemakanan spt yg dicadangkan di ats , dan dgn mengamalkan berjalan kaki 30 minit sehari, sy berjaya mengurangkan barat badan 6 kg dlm masa dua bulan lebih..tq

    BalasPadam
  25. memang berniat nk kuruskan badan..dgn jg pemakanan spt yg dicadangkan di ats , dan dgn mengamalkan berjalan kaki 30 minit sehari, sy berjaya mengurangkan barat badan 6 kg dlm masa dua bulan lebih..tq

    BalasPadam
  26. bagus tips yg awk berikan..nak gak try lpas ni..hehe

    #ingin gambar keluarga anda di'vectorkan?sila lihat di sini http://vectorartxpert.weebly.com/

    BalasPadam
  27. Setuju dengan yang #7 tu, banyakkan minum air kosong. Paling kurang 8 gelas sehari.

    Tapi yang #3 tu, kurangkan protein, kalau ikut Atkins Diet, kena banyakkan protein dan kurangkan karbo. Macam mana tu ek?

    BalasPadam
  28. nanti try la cube tip ni.berkesan ke tidak

    BalasPadam
  29. ok sy try untk kurangkn bdn sy,,huhu

    BalasPadam
  30. best info ni,nanti nak cuba jugak...hehe
    oh ya,lawat blog ummi juga ya dear....

    BalasPadam
  31. cara terbaik kuruskan badan dengan selamat. rajinkan berpuasa sunat. saya amalkan. benar terbukti. dapat pahala selain kursus badan sihat. percayalah perut punca banyak penyakit.

    BalasPadam
  32. Good sharing...
    feel free to visit my site...
    http://www.noorhafsahsulaiman.com.my/

    BalasPadam
  33. save cost.hope it works well on me.thanks for the information.

    BalasPadam
  34. apa yang paling penting ialah disiplin.

    BalasPadam
  35. Salam boleh terangkn kalau pernah dibius kenapa susah kurus. bius yg mcm mana agaknya.

    BalasPadam
  36. nape takde senaman nak kurus erk

    BalasPadam
  37. I do accept as true with all the ideas you have introduced to your post.
    They are really convincing and will definitely work. Still,
    the posts are very brief for starters. May you please prolong them a little from subsequent time?

    Thanks for the post.

    Feel free to surf to my web blog; diet that works

    BalasPadam
  38. Jgn nak mudah terpedaya Iklan-iklan Merampingkan Badan Atau Produk-produk Pil Kurus. Kebanyakkannya Indah Khabar Dari Rupa. Duit Habis, Badan merana...sebaik-baiknya lakukan senaman ringkas 30 minit sehari...

    BalasPadam
  39. cara baik tuk melangsingkan badan adalah dengan berendam d sungai atau kolam selama 2 jam sehari,dengan cara ini dapat melangsingkan badan anda.

    BalasPadam
  40. cara terbaik untuk menghilangkan kolestrol dalam badan,ambil lima biji limau kapas,3 helai daun sirih,1 sudu kecil kapur makan dan minyak kelapa muda suku cawan.cara2nya mudah sekali..sebiji limau d potong 7 potong kesemuanya,pas tu ambil 3 helai daun sirih,kapur makan dan minyak kelapa muda diramas hingga sebati ,sudah sebati semuanya,diangkan di api kecil sehingga panas suam2 kuku dan yang terakhir sapukan pada perut anda..insyaallah anda akan mendapat tubuh badan yang cantik.amalkan setiap hari....ajim turbo,mcute..

    BalasPadam
  41. IMPORTANT !! 5 Tips for Choosing Healthy Snacks..

    Just read now...How ?

    http://jom4u.blogspot.com/2013/06/important-5-tips-for-choosing-healthy.html

    BalasPadam
  42. When you have both skin tags as well as warts on your body, you can use the skin tag removal products that will also help you
    to remove the skin warts. Fortunately, there are a variety of skin tag removal treatments you can use.
    'We usually have two or three people in the room, no-one has time, so we have one person tightening the body and another giving a treatment on the face'.


    Here is my page pictures of moles and skin tags

    BalasPadam
  43. So, start today and rid yourself of those annoying and unsightly growth.
    This is a great font for use with winter designs as you prepare all your Christmas
    artwork. The skin tags will be cut with a method that is in
    accordance with their location on the body and size.

    Stop by my blog; key-personnel.com

    BalasPadam
  44. It's really a great and helpful piece of information. I'm happy that you simply shared this helpful info with us.
    Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.


    My web blog - best allergy medicine for tree pollen :: bestallergymedicinehq.org ::

    BalasPadam
  45. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  46. hi
    saya ada cara anda blh kurus dengan mudah dan cepat tanpa guna pape produk.
    http://weighttrainer.blogspot.com
    tq

    BalasPadam
  47. Informative post. But let me share very interesting video berkaitan fenomena Magic Diet di Amerika. Slot bual bicara dari abcTV Amerika. Just go to http://goo.gl/OFs5uj & watch ! Thanks

    BalasPadam
  48. Salam semua.Saya baru jumpa 1 produk kesihatan yang baik untuk penjagaan kesihatan kita luar dan dalaman.Termasuk dapat kurangkan berat badan kita terpulang berapa kilo yang kita perlukan.Tampa perlu nak berlapar,tak rugi mencubanya hanya tak sampai RM 15.00 berminat hubungi sharul 012-9740061.Iklas mudah-mudah kita semua sihat selalu.

    BalasPadam

  49. nak gemuk nak kurus smua dari diri kita.apapun amalkan gaya hidup sihat

    BalasPadam
  50. Tips yang best.. good info :)

    www.mnmforlife.blogspot.com

    BalasPadam
  51. Thanks for the tips. Semestinya kene bijak merancang pengambilan kalori harian.. pengeluaran mesti lebih dari pengambilan.. samada mengawal pemakanan, bersukan dan yang terrbaik kedua2nya.. dan pastikan dalam senaman, kualiti dipentingkan berbanding kuantiti.. chaiyok2 !!.. jom kurus!!..

    BalasPadam
  52. Good info :) sy pn nak turunkan berat badan...tp susah nak control makan uwaaa :(

    Jom singgah sini ~ https://www.facebook.com/pages/imanina-ON9-shop/124178511068900

    BalasPadam
  53. Assalamualaikum & Selamat Sejahtera
    Salam Perkenalan...Menarik info-info disini...
    Saya juga nk share sket berkenaan dgn program pengurusan berat badan nih...
    Ada tiga perkara yg kita kena amalkan...BAKAR...BUANG...BINA
    BAKAR --- Kita perlu BAKAR lemak2 n URAIKAN ikatan lemak
    BUANG --- Bila dh BAKAR, kita BUANG lemak2 n toksin yg ada dalam badan
    BINA --- BILA dh BUANG, kita kena BINA balik badan kita ni supaya x menggelebeh dan bina otot supaya lebih kuat...

    Ingin info lanjut, sila lah ke FB pages saya
    ---->>>www.facebook.com/RaiBeautyHealthy
    SHARING is CARING

    BalasPadam
  54. Berita gempak!!! Bagi sesape yg tgh tercarik2 produk untuk kurus,inilah produk yg paling berkesan! Dijamin 100%! Dan tiada kesan sampingan! dan bg sesape yg berjaya turunkan berat badan 10kg dlm masa 30 hari dengn produk ni, akan menang Rm1000! Wow!! Dapat kurus,dapat duit lg! Peruntukan utk pemenang sebanyak Rm20,000! Cepat2! Sebelum duit tu habis!:-)

    PELLAVINA SLIMMING
    1kotak = RM120 (s/Sarawak rm130) .

    beli 2kotak FREE 1kotak rm240 (s/Sarawak rm250)
    OFFER SERIUS FREE 15 SACHET (THD KPD 100 ORG SHJA)
    untuk kesan penurunan yang lebih berkesan atau effektif ambil bersama dengan pellavina detox

    NATURE DETOX
    fiber sekotak RM70 15sachet..2 kotak untuk sebulan RM130 (RM140 S&S)

    3BOX nature sliming(240) + 2BOX nature detox(130) + FREE GIFT + FREE POSTAGE.
    Total rm370

    info produk http://pellavinastore.blogspot.com/ JUS POWER 2014....RUGI KALAU TAK CUBA...RUGI LAGI KALAU X BELI...
    "turun 10 kg dalam 1 bulan !!"
    terima kasih ADVANCE SLIM...!!
    baju lama-lama muat kembali !!
    p/s : betul2 berkesan .. jgan tnya shaja .. belilah untuk mencuba walaupan sekotak ...
    KAMI AKAN GUIDE ANDA SEHINGGA BERJAYA
    xperlu berlapar pun.malah disarankan makn nasi lg.
    pm me utk mklumt detail. Whtspp/ wecht 0185790420

    BalasPadam
  55. Perkongsian yang menarik admin. Nak kurus ni kalau tak kena langkah yang betul, protein pun ngelak nak ambik, memang ada peluang badan kurus tapi menggeleber macam orang tua..huhu. Saya ada berkongsi bagaimana vitamin semulajadi dapat membantu menguruskn badn sehingga 5-6 kg dalam masa 2-3 bulan. Untuk ibu menyusu yang nak kurus pun ada. http://bit.ly/1f7OeYq

    BalasPadam

Tinggalkan jejak. Nanti kita jenguk awak..

 
© LIFE IS BEAUTIFUL | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO