storm warrior...

on Khamis, 24 Disember 2009

Salam. kawan-kawan, hari ni kita review citer baru hangat di pasaran.. storm warrior. The storm warrior adalah edisi kedua, selepas edisi pertama The Storm Riders berada di pasaran pada tahun 1998. Kedua-dua filem ini diadaptasi dari komik Pedang Setiawan.. (bebudak lelaki suker bace nih..- aku tau sebab abg aku camtu gak dulu..). igt lagi, sanggup sembunyi dalam envolope la konon-kononnya mak tak tau.. padahal mak tau.. hahaa..

Berbalik kepada cerita The Storm Warrior.. kali ini sedikit berbeza apabila karektor 'Fung' (angin) lakonan Ekin Cheng, lebih berani & sedikit berwatak jahat kerana mempelajari ajaran jahat kerana ingin menewaskan Aties Jati (lakonan Simon Yam). Angin terpaksa mempelajari ajaran ini kerana ia cara yang kuat dan paling cepat bagi menghapuskan aties jati. DIa dipilih kerana dikatakan mampu mengawal kuasa jahat (kuasa jahat ni kalau tak dapat dikawal, orang tu akan jadi jahat selama-lamanya). Sementara Aaron Kwok sebagai 'Wan' (awan) pula jika Storm Riders lebih bersifat pendiam & sedikit agresif, tetapi untuk kali ini beliau lebih lembut sifatnya,  lebih bersifat kemanusiaan (sequel pertama dia lebih kejam) dan menjadi anak murid Tanpa Nama, (lakonan Kenny Ho) yang belajar teknik-teknik hebat pedang, juga bagi menghapuskan aties jati. Aties jati sangat hebat ketika ini kerana kuasanya untuk menakluk China bersama-sama anaknya, aties kuntum, lakonan Nicholas Tze.. (klakar lak nama..).

Yang menarik dalam cerita ini:
  1. Aksi lawan yang best, terutamanya sama angin dan awan berlawan satu sama lain..
  2. Kesan sampingan yang menarik
  3. Lagu yang best, walaupun aku tak faham..
  4. Sedikit berbeza dengan edisi pertama, walaupun tujuannya untuk menghapuskan kejahatan
  5. Watak utama lebih ditonjolkan dengan aksi-aksi menarik
Yang menjadi persoalan:
  1. Apa jadi dengan awan selepas menyelamatkan angin? - mungkin ada sequel ketiga pula...
  2. Apa sebenarnya terjadi kepada anak aties jati, aties kuntum selepas perebutan tulang belakang (harta kerajaan China)
  3. Aku tak suka Ekin Cheng jadi jahat.. walaupun di sebaliknya aku suka aksi itu.. camne tuh?
    - terutamanya bila dia bunuh aweknya Awan (Tang Yan yang menggantikan Shu Qi sebagai watak Chu Chu). Jahat sangat muka dia masa tu..
  4. Tak nampak sangat gabungan angin dan awan bagi menghapuskan aties jati. Macam si angin jer yang bunuh.
Anyway, cerita ni memang menarik hati kepada sesiapa yang suka citer aksi-aksi, yang minat baca komik Pedang Setiawan, juga kepada mereka yang minat pelakon-pelakon yang terlibat..

Kesimpulannya, aku suke citer ni, best. Setakat ini dulu review, selamat menonton.

Nota kaki: petang ni nak balik kampung, balik ambil annur.. yeay.. doakan semua selamat ye..

Tag :

kenangan semalam

on Rabu, 23 Disember 2009

Salam semua,
Saat ni dah de kat Gombak, selepas penat drive bertukar-tukar dengan incik suami dari johor.. Memang penat kalau dah berminggu-minggu asyik travel kl-jb-kl.. pas2 kadang2 dari kl-penang-kl.. uish.. takkan ku ulangi semua ini. harap-harap kalau berlaku lagi, akan ada pilihan yang lebih baik..

Oh ye, hari tu ada entry saya kat sebuah U.. di kesempatan yang ada, saya melawat cikgu yang lama muncurahkan ilmu kepada saya.. Melawat beliau & isteri, bersama-sama suami, betul-betul mengimbas kembali kenangan lama. Terima kasih cikgu.. Memang ternyata cikgu banyak berbakti untuk saya & rakan-rakan. Tambahan pula sms menyusul mendoakan kebahagiaan saya bersama suami, sangat-sangat saya hargai & perlukan.. Cikgu, saya doakan cikgu juga bahagia bersama keluarga cikgu..

Disebabkan masih ada masa terluang, saya mengajak suami ke sekolah yang mana 5 tahun menghadap muka saya nih.. Kenangan sangat-sangat menjelma.. Teringat lagi kenangan bersama kawan-kawan  yang satu batch sekalian.. Namun, dek kerana cuti sekolah, maka tidak dapatlah saya masuk ke dalam.. Cuma dapat melihat dari jauh perubahan sekolah, dan dapat juga menjejak kaki ke padang/astaka kebanggaan bila adanya hari sukan...









atas kiri: astaka sekolah dari pintu pagar
atas kanan: astaka sekolah - tempat duduk
atas tengah: padang astaka - tempat selalu marching & sukan sekolah

Sempat lagi ke belakang sekolah.. Nih gambar yang sempat diambil...










kiri: bangunan ni dulu tak de, sekarang mungkin rumah cikgu/rumah dijual.. rasa-rasa kuarters cikgu kot..
kanan: dulu tempat ni hutan jer, tapi dah de bangunan belakang tu..

Masa tu ingat lagi, form 5.. masa kat hutan tu sedang dibangunkan, sekolah kami dikejutkan dengan kehadiran 'tetamu' tak diundang.. saya sempat terserempak & mengejar.. tak ingat takut dah masa tu.. Tapi, tu cerita dulu..











kiri: pintu gerbang sekolah 
kanan: laluan masuk ke sekolah

dari luar sekolah, bangunan putih kiri gambar, bangunan baru - tak tau apa..

Ni pulak signboard sekolah, pintu pagar, kat tempat masuk.. sepatutnya saya ambil gambar berdiri kat situ kan.. lupa la...

Itu lah gambar yang sempat saya ambil.. Memang kenangan sangat-sangat sebab 5 tahun duduk sana.. Tempat jatuh lagikan dikenang, apatah lagi tempat belajar 5 tahun kan... hiihii.. Diam tak diam dah 10 tahun saya meninggalkan sekolah tu.. Harap-harap suatu hari nanti saya berpeluang masuk ke sekolah  itu semula.. Bukan sebagai cikgu kot.. besar tanggungjawabnya...Teringinnya nak ke sekolah semula...

* p/s: saya dah menonton storm warrior.. best.. teringat kat bilik komputer sekolah ni la saya menonton cd citer storm riders dulu bersama kawan saya...

Tag :

Sukan SEA Laos

on Sabtu, 19 Disember 2009

Salam semua,
Selamat pagi Sabtu.. di saat ini, aku keseorangan melayari internet free di sebuah universiti di Malaysia.. Kenapa? Cik suami ku sedang berada di dalam bilik untuk seminar.. tak pe la, untuk sebuah ilmu (penjodoh bilangan yang tak tepat.. kanak2, jgn tiru...).. Idea kurang, tapi bosan.. so, ku karangkan sedikit perkara untuk semua..


kredit gambar: http://www.laoseagames2009.com

Baru-baru ni, Sukan SEA Laos berlangsung (of course la kat Laos kan..). Ada sukan yang diharapkan emas, tidak kesampaian, ada juga yang tidak diletakkan harapan, membawa sejuta harapan & kenangan buat Malaysia. Badminton contohnya, dikatakan antara sukan yang digeruni di peringkat antarabangsa.. Tapi, tanpa pemain perseorangan utama dunia, harapan emas tinggal kenangan. Tanpa kelibat Datuk Lee Chong Wei, punah harapan Malaysia membawa pulang emas untuk pasukan badminton lelaki Malaysia. Begitu pun, pasukan wanita berjaya mengubat hati dengan membawa pulang emas. kenapa begini? Keadaan yang terjadi menunjukkan bahawa Malaysia ketandusan pemain badminton lelaki baik perseorangan mahu pun bergu.Hanya Lee Chong Wei mampu berada di kelompok konsisten, yang lain - sukar diramal. Kadang-kadang menang dengan lawan yang hebat, ada kalanya, kalah dengan pemain tidak ternama. Siapa yang bakal membawa Malaysia di peringkat atas andai kata Chong Wei tidak lagi berkhidmat untuk Malaysia. Bersara atau kecederaan mungkin...?? Mungkin Malaysia perlu mencari bakat muda lebih banyak, untuk dijadikan pemain pelapis untuk negara.Anak Misbun Sidek antara yang perlu diberi perhatian. mereka perlu dilatih mental & fizikal, supaya dapat menjadi pemain yang kental.

Pasukan bola sepak negara juga memberi impak kepada seluruh warga Malaysia. Jenuh diumpat & dikeji kerana kegagalan meraih sebarang tempat mahu pun pingat, kali ini pasukan bola berjaya membuka mata mata rakyat Malaysia. Di corong radio mahu pun televisyen, masih berkumandang berita kejayaan hingga ke hari ini. Setelah 20 tahun tidak meraih pingat emas, akhirnya Khamis lalu membuktikan Malaysia berjaya membawa pulang pingat emas untuk acara kegemaran ramai itu. di dalam pertandingan akhir bola sepak, Malaysia melawan Vietnam. Bermula dengan agak berhati-hati dan lebih kepada bertahan di separuh masa pertama, kita ternanti-nanti aksi menarik dari pemain. Nyata, kedua-dua pasukan bertahan tanpa jaringan hingga wisel penamat separuh masa pertama dibunyikan. Separuh masa kedua menyaksikan pasukan negara lebih banyak menyerang. Ternyata, peluang yang hadir dengan penjaga gol vietnam yang cedera dimanfaatkan sepenuhnya. Walau pun tendangan Safiq terkena pemain Vietnam, namun kejayaan tetap kejayaan. Kedudukan kekal 1-0 hingga wisel penamat dibunyikan. Keseluruhan game di separuh masa kedua adalah memuaskan. Ternyata pertahan negara kental, walau pun banyak cubaan gol dilakukan.. Juga dapat dilihat walaupun berkali-kali jatuh, pemain terus bangun meneruskan permainan. Ini sesuatu yang sebelum ini sukar kita saksikan. Tahniah buat semua pemain. Namun, taktik biasa, iaitu melambat-lambatkan permainan ternyata dikesan sehinggakan penjaga gol dihadiahkan kad kuning.. Sememangnya itulah corak permainan kebanyakan pasukan apabila hampir disahkan menang di saat-saat akhir.

Semoga dengan kekalahan & kemenangan setiap pasukan membawa seribu erti buat negara. Moga kekalahan yang diperoleh dapat digunakan sebagai panduan agar di masa hadapan dapat menjulang kejayaan. Juga semoga kejayaan yang dijulang akan menjadi titik permulaan agar kejayaan demi kejayaan dapat dinikmati berulang-ulang kali. Jangan mudah lupa diri dengan kejayaan yang baru dikecapi, sehinggakan memakan diri. Jadikan kejayaan sebagai perangsang untuk kita lebih bersemangat & terus konsisten..

Tahniah buat semua pemain Malaysia sama ada anda menang atau kalah. Sesungguhnya, anda tetap pejuang untuk negara. Sehingga berjumpa lagi.. InsyaAllah..


Tag :

macam-macam

on Khamis, 17 Disember 2009

Salam all,
lama sungguh kan blog ni tak ber'update'.. sungguh busy.. sampai rasa cam tak cukup tido.. tiap-tiap minggu kena ke johor untuk urusan kerja.. balik jumpa anak di kampung.. memang penat la.. sungguh setiap minggu tak ada di rumah..

Ke Johor setiap minggu bermakna setiap minggu kami menjadi penghuni tetap semalam di Hotel Paragon, Johor Bahru.. nih semua atas ihsan tuan bos yang bermurah hati menaja kami tidur di situ.. tapi kan, walau pun bertaraf 4 bintang (ye ke..? tak ongat la..), ada sesuatu yang kelakar pasal singboard hotel nih.. mari kita tengok..
 Signboard yang salah.. bukan penggena, tapi penggera.. bukan pancur riser, sepatutnya paling kurang pancur basah..

Selalunya kami sampai petang, pukul 3/4 tu kami check in hotel.. rehat-rehat, malam kuar makan & tengok tv.. pastu penat, tido, esok pagi bangun siap-siap, pergi breakfast & bertolak ke tempat kerja. Sia[ buat kerja balik ke kl... penat oo... Ni gambar lagi..









  
kiri& kanan: pandangan dari tingkat 25 paragon di waktu petang












kiri& kanan: pandangan dari tingkat 25 paragon di waktu malam

 Oh ye, hari tu kan ada pertandingan super siri badminton kat johor bahru kan.. kebetulan masa kami ada di paragon, pemain badminton, tk sure la dari mana, naik sekali lift.. rasa diri kecik je masa tu.. rendah jer aku nih..



Haha.. pe lagi nak citer.. oh ye, hari tu de member mintak link nak tgk citer jepun/ korea.. tapi leh tengok online la ek.. lau nak download kena tempat lain.. nanti saya bagi link nye..
  1. http://www.mysoju.com/
  2. http://www.viikii.net/
Itu la yang saya selalu tengok. Kadang-kadang tengok dari mana sumber, then saya search kat google.. selamat menikmati cerita ye.. Tapi jangan sampai kerja lain tak buat pulak ek.. hihiii...


Oklah, sampai sini dulu.. inilah cerita ku minggu ini.. Sehingga berjumpa lagi.. InsyaAllah..


Tag :

you're beautiful

on Rabu, 2 Disember 2009

Salam all,
Hari nih rase rajin plus de masa nak menulis.. tapi kali nih topik lain sikit ye.. baru-baru nih saya de tengok drama korea, yang baru di'onair'kan di tv korea.. (saya nih peminat citer korea+jepun)..  saya tgk online la tapinya.. ha, tajuk drama tuh You're Beautiful.. atau bahasa koreanya 'Minami Shineyo'.. kategori drama ini - romantic + comedy.. Jom kita tgk sinopsis cerita ini..

PELAKON
Park Shin Hye - sebagai Go Mi Nyu/ Go Ni Nam
Jang Geun Suk - Hwang Tae Kyung
Jung Yong Hwa - Kang Shin Woo
Lee Hong Ki - Jeremy
UEE - Yoo Hee Yi
Kim In Kwon - manager Ma ( manager Mi Nam)

SINOPSIS
Kat korea de satu group/boy band yg kire glamer cam SMAP, KAT TUN, FT ISLAND.. (saper minat korea/jepun, mungkin tau..).. kira menjadi idaman gadis2 remaja la kat sana.. group nih namanya A.N.JELL, de 3 orang lelaki.. Band nih kiranya nak mencari ahli ke4, disebabkan suara penyanyi utama sedikit de masalah.. ke3-3 mereka setuju, cuma bagi penyanyi utama, kalau xcukup bagus, lebih baik tak payah.. Lagi kebanyakan lagu kononnya ditulis oleh penyanyi utama itu (pelakon utama la nih), so dlogik la die cukup memilih mencari penyanyi lain utk nyanyikan lagu die... Presiden Ahn (bagi fan group nih) meminta khidmat Pengurus Ma bagi mendapatkan seorang penyanyi yang sedang meningkat naik, Go Mi Nam. Go Mi Nam kebetulan masa tu de masalah kesihatan. Pengurus Ma mencari adik kembar Mi Nam (yang sebijik macam die - sebab org yang sama), nama Go Mi Nyu.. Mi Nyu sebenarnya tgh belajar untuk jadik sister kat gereja.

Bila dah jumpe Mi Nyu, Pengurus Ma merayu agar adik kembar nih berlakon jadi abangnye.. mula2 untuk sign aggreement sajer, tapi alih2 kena plak buat show, jadik model etc la.. pulak kena kongsi rumah dgn bbudak group tu.. Disebabkan demi abangnya, si adik kembar ni pun buatlah.. Juga utk mencari siapa ibu mereka (mak ayah dorang dah xde..)

Macam2 perkara terjadi semasa Mi Nyu berlakon jadik abang die nih.. termasuklah 'terjatuh' cinta dengan penyanyi utama Hwang Tae Kyung. Tae Kyung pun suker si Mi Nyu nih, (die dah tau rahsia Mi Nyu, tapi entah kenapa die ikutkan jer rancangan pengurus & Mi Nyu nih - mungkin 1, sebab nak tlg Mi Nyu carik mak die, lagi 1 sebab dah suker..). Bebeudak lagi 2 org tu pun suke, sorang Kang Shin Woo (sgt cool wataknya) memang dah tau Mi Nyu nih pompuan, juga merahsiakan dari org lain.. sorang lagi Jeremy (watak kelakar, tapi suara sedap..), yang nih tak tau tapi minat si Mi Nyu nih.. kononnya die pasrah dia gay wpun die tau xpatut..

JUga turut berlakon UEE sebagai Yoo Hee Yi, yang suker kat Tae Kyung (tapi tak dilayan), juga pelakon/model kesukaan ramai, yang digelar Tae Kyung sebagai 'fake fairy' - sebab die suker berlakon tipu.. Yoo Hee tau juge rahsia Mi Nyu nih, tapi terpaksa rahsiakan atas permintaan Tae Kyung, kalau tak, Tae Kyung tak mau pura2 bercinta dgn die..

Last2 semua ahli group tau, tapi rahsia disimpan dari peminat. Mi Nam yang sebenar-benarnya juga kembali ke korea, jadi pertukaran dilakukan dengan sebaik mungkin. Selepas itu, confession hati & perasaan yang menamatkan cerita..

KOMEN
  1. Ahli group nih kelihatan jambu la, tapi kalau kat korea/jepun, itu perkara biasa..
  2. Shin Woo sgt cool, & Jeremy sgt ceria & klakar, menaikkan semangat nak tgk.. esp gelagat si Jeremy..ha, gelagat Pengurus Ma juga klakar..
  3. De part2 yang sangat comel antara Mi Nyu, Tae Kyung, Jeremy & Shin Woo.. esp kat mart di tengah2 malam..
  4. Lagu yang sangat menarik hati..
  5. Sedikit tak syok bila tiada part bersama antara Mi Nam & Mi Nyu - sangat menunjukkan dorang nih org yang sama..
  6. Sangat terserlah keayuan Mi Nyu sebagai lelaki- pelik gak nape org tak perasan die pompuan..
KESIMPULAN
Citer nih best, de gembira, sedih, ceria, ,macam2 la.. cam citer hanazakari no kimi tachi (dikenali hanakimi), syok dilayan, boleh disyorkan kepada orang yang suker citer korea, juga org yang de mase free.. heheee.. tapi de a few yang masih boleh diperbaiki.. ape pun.. jom layan...

pstt: nih bukan review dah, cam jalan citer sebijik-bijik.. tul la sinopsis kot..
selamat menonton..

Tag :

ULSER MULUT

on Sabtu, 21 November 2009

Salam dan khabar baikkah anda semua? Rasenya dah lama saya tidak update mengenai sebarang info dalam ni.. Apa kata kali ini kita sama-sama mencari info..

Pernahkah anda mengalami ulser mulut? Pastinya pernah sepanjang umur hidup, paling kurang sekali. Anak saya juga pernah mengalami ulser mulut. Kesian tengok.. Malah ada kenalan saya yang anaknya sampai berdarah mulut disebabkan penangan ulser mulut ini. Rasa tidak selesa pastinya hadir, jika ulser mulut ini berada dalam mulut kita.. Mari kita selami dan kenali ulser mulut ini..

ULSER MULUT
  • Dikenali juga sebagai lompangan/lepuh, yang berlaku di dalam mulut. 
  • Berwarna putih, terasa sakit andai tersentuh dengan lidah, gigi atau apa jua makanan.
  • Mempunyai saiz berbeza-beza
  • Akan kembali seperti biasa dalam masa kurang dari tiga minggu (sebaiknya jika lebih dari dua minggu, eloklah berjumpa dengan doktor).
TANDA ULSER MULUT
  • Bulat berwarna putih/ kuning, di kelilingi kawasan berwarna merah.
  • Hilang selera makan
  • Ketidakselesaan 
  • Rasa sakit apabila tersentuh
  • Rasa membakar di dalam mulut 
  • Sukar untuk bertutur
  • Boleh menyebabkan demam
PUNCA/SEBAB TERJADI
  • Kurang jelas, tetapi boleh disebabkan oleh kecederaan kecil seperti tergigit lapisan mulut, atau makanan tajam dan juga air yang terlalu panas.
  • Alahan
  • Kekurangan zat makanan
  • Kurang rehat/ tidur
  • Jangkitan kuman/ bakteria/ virus/ fungus
  • Pengambilan ubat-ubat tertentu (anti-histamine yang menyebabkan mulut kering & steroid yang menurunkan daya tahan sakit)
  • Perubahan hormon
  • Rawatan kemoterapi
  • Rawatan radiasi
  • Stress/ tekanan
TEMPOH
  • hilang sendiri dalam masa 2-3 hari
  • kurang dari 2 minggu
GOLONGAN YANG BERISIKO
  • Sesiapa sahaja tidak mengenal umur, malahan boleh juga menyerang bayi
 
LANGKAH MENGHILANGKAN
  • berehat & dapatkan tidur yang cukup serta berkualiti
  • gunakan cecair antiseptik untuk membersihkan mulut
  • jauhi minuman berasid (minuman berkarbonat)
  • kekalkan amalan kesihatan mulut yang baik
  • kurangkan makanan pedas dan berempah
  • letakkan gel untuk ulser - contoh: bonjela
  • letakkan ketulan ais pada ulser
  • makan makanan yang berkhasiat - utamakan vitamin B12 dan vitamin C
  • makan makanan yang lembut
  • minum air suam / air masak dengan banyak
  • AMALKAN CARA HIDUP YANG SIHAT
PETUA
  1. Cubit sedikit asam keping sebesar jari kelingking dan tekapkan pada ulser selama 2-3 minit. Sedikit pedih, tetapi ulser akan cepat hilang. 
  2. Letak secubit garam pada ulser. Juga sedikit pedih akan terasa.
TINDAKAN JIKA BERPANJANGAN
  • Segera berjumpa doktor andai kata masih berpanjangan selepas 2 minggu - bagi memastikan tiada tanda-tanda pra-kanser mulut/lidah dan tiada lesi kanser
  • Jumpa doktor jika ulser berdarah
Perlu diingatkan, ulser mulut biasa terjadi. Ia tidak berjangkit & merebak. Jika ulser masih tidak sembuh selepas 14 hari, dinasihatkan agar berjumpa doktor untuk rawatan lanjut..

Sekian dulu mengenai ulser mulut ini. Sehingga kita berjumpa lagi di lain entri.. InsyaAllah...



Tag :

kasih ibu - entry khas untuk annur...

on Rabu, 18 November 2009

KASIH IBU
Salam.. lama sudah tidak dikarang dalam post ku ini.. sibuk melayan cerita korea online... you're beautiful & hello miss.. adoi..

oh ye, hari ni, malam ni adalah malam ke3 annur tiada disisi.. dek kerana tuntutan tugas, annur terpaksa balik ke kampung.. sebenarnya, saya & suami kena outstation di Johor.. 2 hari 1 malam setiap minggu di Johor. Tidak dapat tidak, annur terpaksa balik ke kampung, dek kerana tiada siapa dapat menjaganya sepanjang 2 hari 1 malam itu.. sedih nya hati tidak terkata... ingatkan mudah, tapi, saat malam pertama tanpa annur, terus tidak tertahan.... entah pukul berapa terlena di bahu suami.. nasib baik ada suami yang meneman.. kalau tidak, lagi susah dibuatnya..

Annur, setiap hari mama telefon, takut menyusahkan mak tok, ye lah, annur suka main, walau pun di malam hari.. ternyata, pukul 12 baru mahu melelapkan mata.. tapi, mama tahu annur budak baik.. terbukti bila mak tok cakap hanya malam pertama annur menangis di saat terjaga di malam hari.. sungguh, annur tidak pernah berenggang dengan mama & abahnya.. tidak pernah walau sehari annur tidur tanpa mama & abah.. tapi, di malam ke2 mungkin sudah faham mama & abah kerja, annur hanya merengek, buka mata & tidur semla selepas mak tok tepuk2 bahu.. sungguh mama bersyukur dianugerahkan Allah anak sebegini.. moga, mudah-mudahan annur tidak menyusahkan sesiapa sehingga besar nanti..

Annur, mama tinggalkan annur bukan kerana tidak sayang, tapi kerana tugas.. Fahamilah wahai anakku.. sesungguhnya kasih sayang mama tidak berkurangan, malah bertambah sepanjang tiada annur disisi mama.. saat ini pun, mama rasa sebak sebenarnya, bila terkenangkan annur.. maafkan mama sayang.. insyaAllah, di hari raya korban nanti kita berjumpa.. tunggu mama ye..

Oh ye annur, saat ini mama & abah bermalam di hotel Grand Paragon, di bandar Johor Bahru.. Oh ye, mama dulu sekolah di bandar JB nih.. teringat zaman dulu-dulu.. tadi mama melalui jalan di tepi selat, terkenang saat satu family hantar mama masa form 4 dulu.. dek kerana sampai di waktu malam, kami hanya bermalam di dalam van di tepi selat itu.. ingat lagi, betul-betul berhampiran hospital.. siap de polis datang tanya.. entahlah, ketika tu, mmg langsung tak terfikir akan hotel atau mana2 rumah tumpangan... kenapa yek..??

Oklah sayang, esok mama kena ke tempat kerja, maka mama hentikan dulu luahan hati mama.. mula2 mama ingat abah tidur bilik lain.. rupa-rupanya, bos mama baik hati, ditempahnya 2 bilik.. besar pulak tu, dalam bilik tu, de lagi 2 bilik lain.. maka, dapatlah abah menemani mama di malam ini, lebih-lebih lagi annur tiada disini..

Annur, ucap terima kasih ye pada mak tuk, wan & achik.. belikan annur baju tidur baru.. anak mama sungguh comel.. patut ler de satu pakcik ni suka sangat ingat diri die 'abang' pada annur.. (hak.hak.. jangan marah ye org itu...- ini utk menggembirakan hati yang lara..).



Mama sertai sekali gambar bilik hotel mama.. nanti2 mungkinkah kita boleh ke sini annur...???

Oh ye annur, nanti mama upload pula gambar anak-anak ayam buat tatapan annur kemudian hari ye... nantikan kemunculan entry itu ye sayang..

Oklah, sehingga berjumpa lagi..

* Ucapan terima kasih buat kedua mak ayah, abang-abang & adik-adik, tok, yang datang ambil annur hari tu.. Juga teristimewa buat annur dan suamiku, kerana bersikap baik & membantu diri ini tatkala kerinduan.. Juga buat bos-bos ku yang baik hati menyediakan pengankutan & penginapan serta makanan yang sedap...

Tag :

srikandi asrama penuh...

on Isnin, 9 November 2009

Saat diri membuka facebook, kelihatan begitu banyak gambar-gambar yang diupload oleh kawan-kawan.. semuanya berkaitan dengan reunion 10 tahun sekolah lama ku.. srikandi yang hadir.. dengar kata lebih dari separuh.. bagusnya urusetia yang berjaya mengumpulkan ramai ni.. Tapi, diri ni sedar.. tak banyak yang boleh ku katakan engenai reunion nih.. Niat di hati memang sangat-sangat nak pergi.. maklumlah 10 tahun sudah.. Namun, ada kekangan yang tidak dapat di jelaskan... Mulanya, rasa biasa kot tak dapat pergi.. Yelah, ku sedar, siapalah diri.. bukanlah pelajar yang begitu hebat.. Bukan juga pelajar terbaik.. haha.. (pe kena mengena ek..?).. Namun, memang benar, tidak dapat menghadirkan diri..

Memang rasa kecewa tak dapat menghadiri majlis itu.. tengok gambar2 je dah tau majlis tu besh, superb.. tapi apakan daya, tidak dapat ku merasai semua itu.. Kawan-kawan.. bilakah dapat kita berjumpa lagi... 10 tahun lagi kah..?

Seperti kata ain.. tidak dapat tidak terimbau kembali saat bergelar pelajar STF dulu.. saat didenda menjadi superman sebelah kaki di bawah terik mentari, di saat makan malam formal setiap malam khamis, juga stay up malam-malam di dewan makan, sehinggakan ternampak van memasuki kawasan sekolah, terus berlari ke dorm yang sebesar hospital.. Lagi, tentang 'green lady' yang sering ke udara diperkatakan...Semua itu tidak luput, cuma bila tidak bersama mereka yang terlibat, kenangan itu 'hilang' sebentar..

Paling tidak dapat ku lupa, saat 'bermasam muka' dengan cikgu add math, semuanya gara-gara salah faham.. memang, ketika itu, asal nampak je cikgu tu, terus lari.. sanggup melalui jalan jauh, asal tidak bertembung dengan cikgu yang diminati ramai itu.. Lagi, saat dijadikan 'menantu' tanpa rela oleh cikgu math, sehinggakan hampir kesemua cikgu mengetahui perkara itu.. Lagi cikgu akaun yang begitu murah hati 'membelanja' hanya kerana pertolongan kecil dilakukan untuk kursus akaun untuk senior-senior ku.. Tak tahu la bila masa akan dapat berjumpa semula dengan 'kenangan-kenangan' itu...

Sungguh hati sangat merindui kawan-kawan yang telah lama ditinggalkan.. Kalau pun berjumpa, hanya segelintir.. Itu pun di waktu majlis perkahwinan, atau terjumpa ketika waktu kerja.. Melihatkan gambar reunion, hampir segelintir yang tidak dapat dikenali.. Kalau berjumpa di luar, mungkin tidak bertegur sapa, dek kerana tidak kenal empunya wajah.. Sungguh, sepuluh tahun berlalu tanpa disedari..

Kalau mahu membicarakan tentang perkara ini, tidak cukup semalam.. cukuplah, nanti de pulak yang termuntah baca.. hahaa... tapi, kawan-kawan.. memang aku nak sangat jumpa korang.. Tapi....

Tag :

ceritera seminggu... (seminggu la sangat..)

on Ahad, 8 November 2009

Salam semua.. dah malam nih.. annur pun dah tido.. nampaknya, blog ini telah berjaya men'sawang'kan dirinya....hahaa.. tak tau la nape.. tapi lately, walau pun idea banyak nak di tulis, namaun.. aku tau naper.. MALAS.. hahaa..tu la idea..

Banyak jadik kan dalam minggu nih.. hangatnya, baru malam tadi Kelantan vs Negeri Sembilan.. Walaupun xde la minat sangat bola tempatan nih.. (jgn tiru saya, contoh anak negara yang tidak baik..), tgk jua bersama encik suami.. mungkin sebab final kot.. so, layan.. dalam hati mmg harap N9 menang, tapi jadik penonton lelap jer la.. (lelap, bukan tido, tapi senyap..).. Best juger tgk dorg main.. 3-1 kesudahannya.. Tapi yang dikesalkan dgn penyokong Kelantan yang memusnahkan barang2 awam.. susah nak jangka, menang ke kalah ke mesti de kerosakan yang berlaku.. Bukanlah tak suker orang Kelantan, cuma sedey dengan mereka-mereka yang bertindak camtu.. Lagi kesian sebab tukang padamkan api tu kena pula baling dengan botol air.. cian die.. ish..ishk... kalau ikut hati, mau ku baling semula ke arah orang tu.. (ikut hati la, tapi xsure berani buat tak.. kang kena belasah kang.. xpasal..). Pe pun, mungkin sepatutnya tindakan lebih tegas dikenakan pada dorang nih.. betul ke dorang kena check b4 masuk stadium..? Tak pun cadanganku.. penyokong Kelantan kena bayar lebih kalau nak masuk stadium.. supaya, kalau de kerosakan, leh guna duit tu untuk tujuan pembaikan.. ok tak..? hahaaa.. marah penyokong Kelantan kat eden nih...

Cukuplah pasal bola nih.. Oh ye, tahniah buat n9 kay... Lagi cerita pasal banjir kat Malaysia.. Malam tadi de berita pasal kematian pertama disebabkan banjir nih.. Kelantan, Terengganu dan Kedah dikatakan banjir.. Alhamdulillah, semua tempat pemindahan di Terengganu telah ditutup.. maksudnya, banjir dah reda di Terengganu.. Di kelantan, jumlah perpindahan dikatakan meningkat.. Moga Allah selamatkan penduduk Kelantan, moga banjir surut seperti biasa.. Bukan setakat Kelantan jer, malah seluruh Malaysia hendaknya.. Amin.. Bagi ibu bapa, seboleh-bolehnya, awasi anak-anak anda, terutamanya yang masih kecil.. Memang best main air hujan nih.. tapi, elakkanlah sebab malang tidak berbau, kalau berbau tak pe.. boleh lari kan.. Ape pun, suratan yang Allah tentukan memang tidak boleh dielak.. cuma, ambillah langkah berjaga-jaga, agar kita tidak menyesal di kemudian hari...

Cukup pasal banjir.. huhu.. Minggu depan kalau jadi seperti yang dirancang, mungkin Annur kena balik ke kampung.. sebabnya mama dan abah annur kena ke Johor.. ke Pekan Nanas.. de trial.. kerje..kerja.. memang memerlukan pengorbanan.. Ikutkan hati memang tak nak annur balik, sebab tak pernah tido malam tanpa annur disisi.. huhuu.. sedey nih.. sekarang okey lagi.. rilek je.. tapi bila fikir-fikir, sedih plak.. boleh ke annur tido tanpa mama??.. tapi, yang utama, boleh ke abah tido tanpa annur..? hahaaa.. (tah-tah mama die yang lagi dahsyat..rasa camtu dah...hihi). Annur kena duduk dengan mak tok, wan, achik, dalam lebih sebulan gak.. xpe, mama abah balik setiap 2 minggu ek.. kalau tak tahan setiap minggu mama balik.. tunggu mama tau annur.. kalau lah boleh ku bawak annur ke johor... huhu.. kalau la.... (mood sedey nih..). Annur duduk kampung bebaik tau.. denagr kata wan, mak tok, achik ek.. mama sayang annur.. (mesti mama rindu senyuman annur, gelak tawa annur, suara annur yang comel tuh..).. huwaaa.... annur.. dah soh dah mak tok duduk sini, mak tok xmau.. huhuuu... annur, sabar ye..(tujukan khas buat abah & mama annur sebenarnye...).. dah la, tak nak cakap pasal nih lagi.. sedey...

Okey, buat encik suami dan encik radin... entry baru dah kuar yek..mari baca dan komen beramai-ramai.. hhiii...

Sehingga berjumpa lagi.. InsyaAllah..

mode : nak tido, dah ngantuk.. tadi balik kenduri Bakti tido jap jer.. penat tul minggu nih.. nape production minggu lepas begitu memenatkan..???? saper leh jawab...??tolonglah..

Tag :

catcheye..

on Sabtu, 24 Oktober 2009

Salam.. entry sekejap jer.. tahu pasal catcheye? sambil lihat iklan, sambil menjana wang.. sila klik sini untuk maklumat lanjut... (sini).. jangan lupa ye.. catcheye..

sehingga berjumpa lagi,.. InsyaAllah..

* kan dah kata, entri kejap jer..hehee..

Tag :

aku bukan superman - annur...

on Rabu, 21 Oktober 2009

Salam.. apa khabar?saya sekarang gemar ber'online' dari rumah.. ha, de banyak gak nak bercerita sebenarnya.. tapi satu-satu dan slow ek... kali ni nak cerita pasal annur.. annur yang macam-macam karenahnye sekarang ni... yang nak cerita ni satu jer.. ceritanya begini...

Bangun pagi tadi tersangatlah malas.. tak tau kenapa.. so, abah annur bangun mandi dulu.. annur yang dah jaga ni, xpe lau dalam bilik yang tertutup.. mainlah die dengan apa yang ada... ha, malam tadi juga, sebelum tidur, letak sepek mata kat atas laptop di atas kerusi meja solek tu.. (maknanya, annur boleh capai la..).. so, pagi tadi, sangatla tidak ingat akan perkara itu.. tup-tup.. tiba-tiba jer dengar bunyi pplakk.. terus terkejut.. tengok-tengok..

spek mata ku sudah ler patah dikerjakan annur... pas2 annur boleh lagi bising-bising.. pe tah dicakapnya.. agaknya, cmni kot.. "mama, mama, tengok ni, sepek ni leh buat camni.." annur, annur.. nak marah, bukan die tau pun.. lagi pun itu mmg salah saya sendiri.. huhu.. hilang terbang melayang.. dah ler sepek tu paling saya suker... ni gambar sepek ku yang dah sampai masanye..










gambar kiri: spek yang dah patah..
gambar kanan: spek yang kononya nak di salotepkan..


pas2 dah mata bantuan tak de, mmg pagi-pagi kenalah ke kedai buat sepek yang baru.. memang tak boleh diselamatkan lagi sepek tu.. sebab patah dalaman.. hahaa.. patah hati.. huhu.. ni ler gambar sepek ku yang petang tadi dapat...
ni spek baru yang masih panas.. terpaksa la cari frame yang murah2 jer..

sebab nak tukar 1 set, cam baru lagi, lens yang mahal lak tu.. sayang rasa.. so, last-last tukar frame jer, guna lens lama.. cam ala-ala sama dengan spek lama kan..

NI pula gambar annur malam tadi yang menyepahkan rumah yang sememangnya bersepah-sepah.. hahaha...











gambar kiri: annur tengah sepah-sepahkan barang mainan die & majalah mama..
gambar kanan: dah habis sepah, try nak panjat rak tv puler...

Pe kena-ngena tajuk di atas ye? annur bukan superman.. satu sebab walaupun dia dah patahkan spek mama, tapi dia tak boleh pateri guna mata die jer.. dua, walaupun cuba panjat rak, tapi annur tak boleh.. haha.. boleh ker camtu.. okeyla setakat ni, saya nak cerita pasal P1 wimax, pasal rumah yang kami duduk sekarang dan macam-macam lagi.. tapi masa tak mengizinkan..

Setakat ini dulu, sehingga kita berjumpa lagi.. InsyaAllah..

Tag :

kau tak pernah jauh...

on Selasa, 20 Oktober 2009

Salam.. kali ni jom kita layan lirik lagu...

Kau tak Pernah Jauh - Nora
Di mana pun ku berdiri
Kau kan tetap ku ingati
Kau selalu dekat dalam hati ini

Dan tak pernah sehari pun
Hari-hari yang berlalu
Tanpa ku merindumu kekasihku

Saat kita berjauhan
Jangan ada rasa bimbang
Kerna cinta menyatukan perasaan

Tak mengira detik waktu
Ingin ku lafaz selalu
Aku cinta kepadamu

Walau seribu liku di depanku
Akan tetap aku tempuh
Dalam hatiku kau tak pernah jauh
Walau terpaksa ku menunggu
Tanpa jemu dan selalu
Sentiasa dekat di hatiku..
Kau membuat hidup ini
Semakin lebih bererti

Kau miliki kelebihan tersendiri
Tak mengira detik waktu
Ingin ku lafaz selalu
Aku cinta kepadamu

Walau seribu liku di depanku
Akan tetap aku tempuh
Dalam hatiku kau tak pernah jauh

Walaupun terpaksa ku menunggu
Tanpa jemu dan selalu
Sentiasa dekat di hatiku
Kau membuat hidup ini
Semakin lebih bererti
Kau miliki kelebihan tersendiri

Tak mengira detik waktu
Ingin ku lafaz selalu
Aku cinta kepadamu
Kekasih.. kepadamu.. kekasih

Oh ye, kalau sesaper de lagu ni, leh tak saya nak..? Dah lama cari lagu ni, tapi tak jumpa-jumpa..huhu..

* mengimbau kenangan lama...


Tag :

bihun lada...

on Jumaat, 16 Oktober 2009

Salam semua dan selamat hari Jumaat. Masuk hari ni dah 4 hari mak ayah de kat rumah..syiok.. haha.. adikku kena lapor diri, 3 hari di putrajaya.. so, mak ayah menghantar anak die tu.. (tgk, jasa mak ayah kita..)hehe.. skang ni asyik citer pasal mak ayah jer.. hahaa..

Oh ye, kali ni pasal mak juger.. tapi lain sikit..pasal bihun lada ciptaan mak.. yang saya tau, tuk ajar mak, sekarang mak ajar saya..hihi.. selalu bulan puasa mesti mak akan buat sekali, dua kali, dan beberapa kali.. tapi, bulan puasa lepas, tak sempat saya nak rasa.. pastu fikir buat bihun lada la.. so, petang semalam sibuk mencari bahan-bahan bihun lada ni.. pastu, terus buat dengan mak.. mak ajar la kan.. sedap...nak tau camner...? jom...

BIHUN LADA BUATAN MAK SAYA...
BAHAN
  1. bihun halus - direndam dengan air selama beberapa jam
  2. udang putih
  3. lada hitam - ditumbuk
  4. bawang merah & bawang putih - hiris halus
  5. asam jawa
  6. garam & gula secukup rasa
  7. sawi
  8. daun bawang, tauhu (tokua), cili padi - untuk hiasan & makan
CARA
  1. tumis bawang yang dihiris halus tadi sehingga wangi/kekuningan
  2. masukkan lada yang ditumbuk halus berserta air
  3. tambah air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
  4. masak sehingga kuah menjadi pekat
  5. masukkan udang putih
  6. kemudian masukkan sawi
  7. seketika, tambah bihun ke dalam kuali
  8. kacau sebati
  9. angkat & tambahkan bahan hiasan
  10. boleh dimakan..
Warna bihun mungkin sedikit tidak menarik, tetapi bagi penggemar pedas, mesti anda menggemari bihun lada ini.. Kalau ada masa lebih-lebih nanti, ingin ku buat sendiri.. Sukatan bahan-bahan cam biasa la, kena agak-agak sendiri ye.. sebab saya pun main agak-agak jer.. haha, so, sesaper nak cuba, cubalah ye.. Coba kau coba...

Inilah entri ringkas.. Maaf lupa nak ambil gambar sebab excited nak makan.. hahaa... Okey lah, sehingga berjumpa lagi..InsyaAllah..

Tag :

mak ayah - saya sayang kamu..

on Rabu, 14 Oktober 2009

Salam. apa khabar? Saat entri ini ditulis, saya baru je lepas baca satu laman blog yang biasa dikunjungi. Dan saya amatlah bersyukur kerana penulis blog ini telah membuka satu lagi web yang lebih berorientasikan Islam. Katanya dulu, ada ke orang nak baca blog macam ni..? Pada saya, kalau tak banyak pun, mesti tetap akan ada orang yang singgah, baca dan mengambil panduan. Percayalah..

mak ayah, terima kasih atas segalanya...

Dalam blog tu, ada entri pasal ibu.. sebab tu jugak tergerak nak tulis pasal ni.. Juga, bacalah link yang ada pada entri itu.. kisahnye sedih, tapi masih boleh tersenyum membaca..

DULU
Memang kan.. dulu, masa masih remaja, saya percaya ramai yang merasakan dirinya sudah besar, sudah pandai memikirkan baik buruk perkara, sudah pandai menentukan arah hidup sendiri.. Saya pernah juga terfikir sebegitu, namun sedar, mak adalah insan yang berhak ke atas diri saya.. Bila ingatan kembali sedar, barulah kita sedar apa tindakan kita yang sepatutnya..

Kadang-kadang kita sanggup berbohong kerana takutkan mak marahkan kita.. Dulu di sekolah rendah.. ingat lagi saya, sepatutnya ada kelas, tapi telah dibatalkan tanpa kami ketahui.. Jadi, masa yang ada saya gunakan untuk ke rumah kawan (yang tidak biasa dilakukan, kerana mak kurang gemar anak2nya mengganggu rumah orang lain, apatah lagi di waktu tghari/petang..). Tempat yang saya tujui adalah di belakang bukit yang dikatakan agak 'keras'. Memang saya tidak pernah ke belakang bukit itu, kerana mak memang melarang.. Dek kerana ajakan kawan-kawan, saya pun ikutkan hati dengan berbasikal beramai-ramai di bawah matahari.. Nak dijadikan cerita, kebetulan mak ayah saya ke sekolah kerana ingin mengajak saya ke suatu tempat.. Oleh kerana saya tiada, mak pun teruskan perjalanan tanpa saya.. Pulang ke rumah, mak tanyakan saya ke mana, kerana mak cari tiada. Saya, dek kerana takut mak marahkan diri kicik ini, berbohong, kata ke rumah kawan yang lain (bukan di belakang bukit..). Keesokan hari, kerana kebijaksanaan mak, seorang kawan yang turut serta ke belakang bukit singgah ke rumah saya kerana mahu ke sekolah petang, mak terus menyoal kawan dengan penuh hikmah. Rupa-rupanya saya telah 'dikantoikan' oleh kawan saya.. Petang itu, saya tidak ke sekolah petang, dan dimarahi emak.. Menangis saya kerana mak marah.. Tapi selepas itu, mak terus tanyakan saya kenapa saya berbohong... Dan itulah rasanya kali terakhir saya berbohong kepada mak, kecuali perkara-perkara yang saya tidak mahu mak sedih.. (Contohnya duit tak de, tapi bila mak tanya, ada mak..).. Kemaafan dari seorang ibu amat penting dan bermakna, kerana tanpa kemaafan, dan tiba-tiba ibu tiada, apalah nasib anak ibu itu...

Sungguh, saya tidak mahu menyusahkan emak.. menyusahkan keluarga.. Dan sungguh, jika ada sebarang masalah, sejak di sekolah menengah, tidak saya ceritakan kepada mak. (Saya sekolah asrama, jarang jumpa mak..). Ketika SPM, wan saya (atuk lelaki), meninggal dunia, dan saya tidak ketahui, sehinggalah saya pulang ke kampung.. Sungguh sedih rasa hati kerana rumah kedai wan lah tempat saya adik-beradik tuju ketika cuti sekolah. Kamilah yang menjadi tokey kedai dan kami jugalah yang tolong 'membeli' ais krim wan.. Tapi, di depan ahli keluarga, saya tunjuk saya tiada kesedihan.. tiada air mata, sedangkan saya sedih kerana saya sorang jer yang tak de masa wan meninggal. Sehingga sekarang, saya kesal saya tiada bersama. Kata mak, sengaja tidak diberitahu kerana tidak mahu menggangu SPM saya. (sungguh saya ada telefon bertanyakan pasal wan ketika minggu SPM itu, tapi diberitahu sihat..).. Cukuplah pasal ini, sedih pula...

SEKARANG
Sekarang, saya bergelar seorang ibu, mama kepada seorang puteri. Sungguh pengalaman mengandungkan bayi, melahirkan, menjaga dan membesarkan anak benar-benar mengajar saya erti perasaan dan pengorbanan seorang ibu. Sakit demam anak, saya tidak lena tidur. Risaukan anak, takut perkara yang tidak diingini berlaku. Sungguh saya tidak bersedia. Saat anak tidak lalu makan, gundah gulana hati, resah gelisah. Saat anak menangis ketika dihantar ke jagaan orang lain, sepanjang hari terkenangkan anak di pejabat. Ok kah anak aku, makan dan minum kah.. Tapi bila anak sihat, berselera makan, terus perasaan saya berubah. Senang hati dan gembira melihat perubahan itu (saya pasti ayah juga begitu.. tapi saya tidak dapat menyelami, kerana saya bukan seorang ayah..). Mungkin ayah boleh tuliskan perasaan ini, namun saya sedar seorang ibu perasaannya senang ditonjolkan berbanding seorang ayah.

moga mama mampu membesarkan annur menjadi insan yang berguna pada agama, bangsa dan negara..

Sungguh saya sedih bila terbaca kisah seorang anak lari meninggalkan keluarga demi kekasih hati.. Sedih bila anak tidak mengaku mak dan ayahnya kerana perselisihan faham, sanggup mencederakan mak ayah bila nafsu menguasai jiwa. Sedih saya melihat seorang nenek di kawasan taman saya, berulang-alik ke rumah anak-anak seorang diri, kerana tiada sesiapa mampu menjaga di kampung. Menceritakan perasaannya kepada saya, mahu saja dipeluk kerana teringatkan tuk di kampung..

Sungguh bertuah bagi kita yang masih mempunyai ibu bapa. Kerana manusia selalunya sedar akan kehadiran insan itu, di saat mereka sudah meninggalkan kita.. Bertuah mereka yang setiap pagi sebelum ke tempat kerja mampu bersalaman dan mencium pipi ibu ayah.. Alangkah indahnya jika saya dapat lakukan itu setiap hari.. Namun saya bersyukur, kerana mak ayah, saya jadi begini. Saya masih mampu bercakap-cakap melalui telefon, dan gembira minggu ini saya dapat mencium tangan dan pipi ibu ayah kerana kedua-duanya ada di rumah saya.

MASA DEPAN
Sering saya dengar ungkapan seorang mak boleh menjaga sepuluh orang anak, tapi sepuluh orang anak belum tentu dapat menjaga seoarang mak.. Moga-moga saya, kita semua tidak tergolong dalam golongan ini. Moga saya mampu menjaga mak (dengan keizinan suami), jika itu ditakdirkan. Saya mahu menjadi anak yang solehah kepada kedua ibu bapanya, anak yang bolah berbakti kepada kedua ibu bapanya, walaupun keutamaan saya sekarang terhadap seorang insan bergelar suami..

Maaf entri kali ini mungkin sedikit terasa, tapi bagi mereka di luar sana, ambillah kesempatan yang ada sebelum terlewat..

Sehingga berjumpa di lain entri.. InsyaAllah..


Tag :

P1 wimax.. MyWorld..

on Isnin, 12 Oktober 2009

Salam. apa khabar semua? memang lama nak menunggu en3 dari saya kan... okla, nak citer sikit la perkembangan baru nih.. Baru-baru nih bincang dengan encik suami pasal internet.. last-last bincang (dipendekkan cerita..), kami membuat keputusan untuk cuba membuka akaun internet di rumah.. Setelah berbincang juga, kami membuat pilihan memilih P1 wimax berdasarkan komen-komen dari pengunanya..

Terima kasih kerana di Sri Gombak ni dah ade coverage untuk P1 wimax nih.. Untuk pengetahuan, P1 wimax adalah rangkaian internet berdasarkan satelit.. Katanya, tiada masalah bila hujan, kecuali angin yang kuat.. Setelah ada sejarah karenah dengan satu lagi pihak internet (apa aku tulis nih..), kami pun memilih wimax ini.. Ada 7 hari tempoh percubaan..

Nih antara kebaikan wimax:
  1. Bayaran serendah RM 49 sebulan (pakej Home Lite - 400kbps download, 150kbps upload) - sila lihat jadual 1
  2. Percuma modem beserta WiFi (tapi ada kontrak 2 tahun, kalau kontrak setahun, kena bayar RM199 semasa bil pertama) - sila lihat jadual 2
  3. Boleh dibawa ke mana-mana tempat yang ada coverage & plug
  4. Lagi, sekarang ada promotion semperna ulang tahun pertama.. sila klik sini
Jadual 1Jadual 2
Jadi hari Jumaat yang lepas, kebetulan di Sri Gombak ada reseller yang menjual P1 wimax ni.. Dengan bayaran RM 100, kami membawa pulang satu set wimax ini.. Lihat gambar ye...

wimax yang dibawa pulang ke rumah..

set wimax dari beg..

barang-barang dari kotak..

annur yang sibuk nak naik mainan gerak kat situ...

Jadi kami bawa pulang barang itu..oh ye, kat bawah ni enjoy video annur main mainan gerak tu.. pe tah nama die. nih 1st time annur naik, masa tu ada budak lain kat sebelah naik benda yang sama.. sorry ye, sebab kena tgk nyenget... video amatur jer...

Oh ye lagi, berkenaan wimax, masih lagi di peringkat percubaan 7 hari, setakat ini signal sangat bagus.. malah walau pun guna 2 laptop, masih ok lagi.. nanti saya update lagi dari semasa ke semasa ye pasal P1 wimax nih..
CUMA satu jer hari tu.. reseller tu kata, selepas sejam, boleh activated & guna, sama juga di blog kengkawan lain.. tapi, mungkin hari tu beli pun dah malam, reseller 'malas' agaknye nak key in data, telefon customer service pun tidak berangkat, walaupun jam baru 10.30 malam (katanya customer services sampai kul 11 malam...??). Esoknya telefon dilayan dengan baik.. dan reseller juga sudah hantar pengaktifan... Sekarang cuma itu sahaja. Lain-lain masalah belum ada..

video

Sehingga kita berjumpa lagi.. insyaAllah...

Tag :

kewajipan berbakti kepada ibu bapa..

on Jumaat, 9 Oktober 2009

Salam.. apa khbar semua? lama sudah tidak mencoretkan sebarang berita mahu pun info di sini.. Sifat malas dan sibuk masih menyelubungi diri... Terasa dah lama tak menulis sesuatu yang memberi ilmu..

Sebagai seorang anak, baik lelaki mahupun perempuan, adalah menjadi suatu kewajipan bagi kita berbakti, menghormati , taat kepada ibu bapa. Jika dulu, ketika masih bergelar solo, saya tahu perasaan seorang emak, tapi setelah menjadi ibu, baru saya benar-benar sedar akan perasaan dan sudut hati seorang yang bergelar ibu..

Ibu bapa kita lah yang melahirkan kita semua. Tanpa mereka, kita tidak akan wujud di dunia ini. Kewajipan kepada kedua ibu bapa ini telah ditulis dalam Al-Quran, seperti firman Allah SWT:
"Beribadahlah kepada Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu pun, dan berbuat baiklah kepada ibu bapa..."
Surah An-Nisa, ayat 36
Juga dalam Surah Al-Isra', ayat 23 yang bermaksud. Firman Allah SWT:
"Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan 'ah' dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia"
Sedangkan mengucapkan 'ah' tidak dibenarkan, apatah lagi mengucapkan perkataan yang lebih teruk atau meninggikan suara. Alangkah bertuahnya mereka yang masih tinggal di bawah satu bumbung dengan kedua ibu bapa mereka, kerana dengan melihat wajah kedua ibu bapa, beroleh pahala dari Allah. Sabda Rasulullah s.a.w:
"Tidak ada seorang pun yang memandang wajah kedua ibu bapanya dengan pandangan penuh kasih sayang kecuali Allah menuliskan (pahala) untuknya oleh sebab pandangannya itu seperti (pahala) haji yang maqbul (diterima) lagi mabrur (berpahala)."
Hadis riwayat Ar-Rafi'i dengan sanad yang dha'if.

Nota:
  1. Wajib berbakti kepada kedua ibu bapa
  2. Wajib berbakti kepada kedua ibu bapa sekali pun kedua ibu bapa bukanlah beragama Islam.
  3. Berbakti kepada kedua ibu bapa adalah yang utama dalam perbuatanyang paling disukai Allah
  4. Berbakti kepada kedua ibu bapa dapat menghapuskan dosa besar
  5. Berbakti kepada kedua ibu bapa akan dipanjangkan umur dan dimuarahkan rezeki
  6. Sambutlah kedatangan ibu bapa ke rumah dengan baik.
  7. Pahala berbakti kepada kedua ibu bapa adalah terus menerus walaupun apabila mereka sudah tiada (seperti mendoakan mereka..)
  8. Menziarahi kubur ibu bapa juga dikira berbakti
  9. Menjalinkan silaturrahim atau hubungan yang baik dengan sahabat kedua ibu bapa setelah mereka tiada juga disebut berbakti
  10. Dikira satu ibadah jika melihat wajah ibu bapa dengan penuh kasih sayang dan kesyukuran
  11. Bersikaplah lemah lambut terhadap kedua ibu bapa
setakat ini dulu ye.. Sehingga kita berjumpa lagi .. InsyaAllah..

mote:
Berbuat baiklah dan berbaktilah kepada kedua ibu bapa selagi anda terdaya melakukannya, dan selagi ia belum terlewat...


Tag : ,

bulan syawal - ceritera raya...

on Selasa, 29 September 2009

Salam.. apa khabar semua? Uh..berhabuk sungguh rumah eden nih.. maklumlah cuti raya yang panjang.. Bagaimana cuti raya anda semua? seronokkah? Atau ada sesuatu yang menyayat hati.. Pada saya ada suka dukanya.. Suka, sebab menyambut hari lebaran yang penuh kesyukuran, dapat bertemu ahli keluarga, sanak saudara dan sebagainya.. DUka? kenapa ya? duka sebab tahun ini kemalangan dan kematian yang dicatatkan lebih tinggi dari tahun sebelumnya.. Tapi sungguh, sepanjang perjalanan dari KL-Penang-Kuala Terengganu-Pekan-KL menjadi perjalanan yang menakutkan..

Kenapa menakutkan? Ye la, Dari KL ke Bukit Mertajam, Pulau Pinang, keadaan ok, cuma tiba di Berapit, Perak, sebuah lori minyak terbakar. Jadi jalan pun sesak, ditambah pula pemandu yang mengambil kesempatan di belakang ambulans & bomba.. Kalau lah boleh ku saman pemandu-pemandu itu, alangkah bagusnya.. Bersabarlah wahai pemandu-pemandu sekalian.. Orang lain beratur.. tapi awak..... fikirlah sendiri.. semua orang nak cepat sampai ke destinasi... jadi, berhemahlah..
Di hari raya, tiada apa yang menyesakkan fikiran.. cuma anak saya sedikit manja, kerana tidak biasa dengan orang yang ramai.. (dengan sepupu2nya....).. maklumlah kami di sini cuma bertiga, tapi bila di kampung, ramai sungguh...













kiri: gambar annur
bersama abahnya...
kanan: annur bersama mama..


Hari raya pertama di sebelah keluarga saya (kami beraya ikut giliran...). Jadi di pagi raya seusai sudah solat sunat hari raya, bersalam-salaman & sesi bergambar.. sedihnya, tahun ini gambar diambil tanpa abang sulung & keluarganya, (sebab abg beraya di sebelah akak ipar..).. tak pe lah, yang penting semua bahagia...

inilah gambar keluarga di sebelah saya.. tiada di dalam gambar: abang rizal, kak bibi, anak sedaraku; amira, adrianna, aisyah & ammar
ini pula gambar kedua orang tua ku.. ayah dan emak tercinta...












kiri: gambar kami ber3 bersama wan & mak tuk annur.. (annur wat perangai sikit..ngantuk kot..)
kanan: gambar kami ber3 raya 2009 di Penang..

Raya ke3 kami ber3 pulang ke Chendering, Kuala Terengganu pula.. Perjalanan ke KT juga menyaksikan sebuah kereta terbabas ke tepi (nasib baik de divider kat tepi tu.. lau x..xpasal2..). Kereta tu dah le satu je, maksudnya xde langgar dgn kereta lain la.. So, lau camtu sama ada laju tak dapat kawal atau memang tiba2 jadik cmtu.. saper nak jawab? Nasib baik tgk cam xde yang cedera.. Perjalanan pulang ini juga menyaksikan tahap kesesakan yang sama setiap tahun di Tanah Merah.. aduh.. setiap tahun camni.. Abg ipar saya, balik hari ke2 raya, katanya, 1jam tak sampai 1km bergerak.. argh.. Kalau la jadik camtu kat saya.. adoi.. dah le kete saya 'hebat' sangat.. kecian kat baby, panas ler.. ditambah pula kereta yang pemandunya tidak sabar, memotong di tepi jalan yang memang tak boleh dipotong... saman lagi kereta-kereta itu... papepun, mungkin pihak berwajib perlu cari penyelesaian bagaimana nak elakkan kesesakan di situ...

Oh ye, sedihnya, lupa pula nak bergambar di KT.. ada gambarnya pada adik ipar, tapi belum dicilok darinya.. lain kali la ye.. Raya di KT sempat ke rumah sedara dan juga cikgu2 abang sahaja.. Lagi, ada kenduri sedara atau dipanggil makan pulut disebelah timur..

Perjalanan raya diteruskan ke Peramu Jaya 3, Pekan, kerana rakan baik saya merangkap roommate mase belajar kat UPM dulu mendirikan masjid.. alhamdulillah, tahniah diucapkan pada roommate ku sowang ni.. Semoga berbahagia la ye.. Perjalanan penuh dengan kereta.. Semua merancang pulang ke kota.. Perjalanan kami ke suatu tempat yang kami tidak pernah sampai, di kanan kiri agak dipenuhi hutan belukar, dengan kebanyakan kereta berplat J.. Nak ke Johor ke nih?haha.. namun diteruskan jua, sehinggalah kami sedar kami berada di landasan yang betul..(ayat tak hengat..)..

nih gambaran perjalanan balik setelah perut kenyang... oh ye, bawah nih gambar pengantin baru.. pengantin lama (saya la..) de gak, tapi kat tepi kerusi tu.. tak yah masukla..

Suami miey ni namanya afif.. penah jumpa sekali je mase datang kat rumah tu.. Kata suamiku, baik budak afif nih... hehee...

Perjalanan balik ke KL, alhamdulillah, lebih aman.. perjalanan dari Gambang bermula pukul 5ptg..
Lihatlah gambar yang tak berapa clear semasa perjalanan pulang, tapi cantik ini...
Sampai di Lentang, jalan jammed.. pas2 terdengar pulak de siren ambulan.. Mesti accident la nih.. Disebabkan takut kesesakan berlanjutan, suami singgah dulu di Masjid Lentang, supaya kami boleh solat Maghrib terlebih dahulu.. Lepas tu perjalanan diteruskan, masih bersisa-sisa kesesakan. Di tengah-tengah kesibukan sesak tu, de sebijik kereta wira memotong di sebelah bahu jalan.. Malang nasibnya (yang tidak sabar itu..), pihak abang polis tercegat di hadapan tu.. Pe lagi, memang kena panggil dek abg2 polis itu ler..walaupun si wira cuba meneruskan perjalanan di sebelah paling kanan jalan.. Itula, orang pesan, bersabar di jalan raya.. Jangan memotong barisan.. Kan dah kena saman...

Lagi satu yang saya perasan, laluan lebuhraya (baik highway PLUS mahupun LPT) tidak ada laluan motor, jadi apabila waktu malam, agak sukar mamat2 moto ini kelihatan.. lagi2 kalau yang bawak laju2 tu... mungkin pihak berwajib perlu memikirkan sesuatu tentang hal ini... walaupun bilangannya tidak ramai, namun keselamatan mereka ini perlu juga dikira memandangkan pemandu-pemandu kereta semuanya dah jadi ala-ala pemandu F1...

Kami selamat tiba di Gombak hampir pukul 9.. setelah hampir 10jam perjalanan dicampur dengan makan-makan angin, alhamdulillah, tiba kami di rumah yang bersepah.. haha.. bila la nak kemas rumah nih.. huhuuu.. sesiapa leh tolong kemaskan..? Bercadang nak rumah sedikit makan-makan, tapi tunggu sket masa lagi la ek... Nanti saya khabarkan..

Itulah serba sedikit.. silap.. serba banyak ceritera raya 2009 kali ini.. sehingga berjumpa lagi.. Akhir kata, pandu cermat jiwa & nyawa selamat...

p/s: dah mulakan puasa enam? mari kita meriahkan bulan Syawal jom...

Tag :
 
© LIFE IS BEAUTIFUL | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO