Assalamualaikum,
Kalai ini kita kongsi resepi pula. Jom senaraikan bahan-bahan yang perlu. Sebelum itu, kali ini kita masak masakan ringkas, yang boleh dihidangkan bersama nasi. Nama masakan ini ialah ayam masak ros bermadu. Jom tengok senarai bahan yang perlu.
- Ayam separuh
- Bunga lawang (3), bunga cengkih (2), kayu manis (1)
- Bawang besar, bawang merah dan bawang putih - dikisar
- CIli kisar/ cili boh (dalam 2-3 sudu)
- Tomato 2-3 biji (dikisar)
- Cili muda merah 3 biji (dikisar)
- Serai sebatang, boleh dikisar jika mahu. Jika tidak ketukkan sahaja.
- Sos cili dan sos tomato -untuk memekatkan kuah
- Susu cair (1-2 senduk)
- Garam dan gula secukup rasa.
- Panaskan minyak dan goreng ayam terlebih dahulu. Kemudian, ketepikan. ** TIPS UNTUK MELEMBUTKAN AYAM - Boleh gaul ayam bersama kunyit, garam dan tambah satu sudu madu. Perap sebentar, dan kemudian goreng.
- Tumis 3 beradik rempah (bunga lawang, cengkih dan kayu manis). Masukkan bawang kisar dan serai, tumis sehingga naik bau wanginya.
- Masukkan cili kisar, cili muda dan tomato yang dikisar tadi.
- Jika mahukan kuah sedikit pekat, boleh tambah sos tomato atau sos cili.
- Bila dah mendidih dan pecah minyak, masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi, dan gaul sekata.
- Akhir sekali tambah susu cair dan masak dengan api sederhana. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi.
@Admin - Resepi mudah dan senang dihidangkan. Tapi rasa lain sikit. Best
hi fieza :-)...membalas kunjungan...
BalasPadammacam sedap je resipi tu...boleh cuba juga lepas ni ;-)...
Resipi ayam dengan sos lemon butter saya