beralih bulan / growth spurts

on Selasa, 11 Ogos 2009

Salam. apa khabar? lama saya tak updated blog ni dgn info mama. Kali ni saya nak cerita tentang fasa beralih bulan atau bahasa saintifiknya 'growth spurts' (GS). Anak anda mengalami fasa ini? Atau mungkin juga anda tidak menyangkakan perkara ini. Beralih bulan biasanya dianggap mitos atau juga cakap-cakap orang tua. Tetapi beralih bulan ini ada faktanya dalam kajian. Sesetengah bayi akan mengalami mengikut fasa umur tertentu, malah ada yang akan mengalaminya hampir setiap bulan.. (baby saya cmtu la...)..

APA ITU PERALIHAN BULAN?
Beralih bulan (GS) akan terjadi kepada sesetengah bayi. Ada yang akan mengalami demam, batuk, hilang selera makan dan sebagainya. Ada yang terjadi mengikut masa tertentu ( cthnya 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan dan 9 bulan). Walaupun dikatakan berlaku kepada bayi di bawah 1 tahun, namun kejadian beralih bulan ini masih berlaku kepada bayi yang lebih daripada 1 tahun. Malah tidak keterlaluan andai dikatakan masih berlaku pada mereka di peringkat remaja.

APA TANDA BERLAKUNYA GS?
  1. demam/batuk/selsema
  2. hilang selera makan/muntah
  3. Ada bayi yang jadi lebih aktif atau lebih bersikap 'fussy'
  4. Bayi lebih kerap merengek / manja (anak saya le tu...)
  5. ada bayi yang lebih minum susu.
    ramai ibu menyangkakan bayinya tidak cukup susu, namun ini hanyalah gejala, dan yakinlah susu ibu akan mencukupkan keperluan bayi itu.. (jangan pula diberi makanan tambahan bagi bayi di bawah 6 bulan).
  6. pertumbuhan pesat bayi
    ada bayi yang selepas GS berlalu, akan memperoleh 'skill' baru utk dirinya, spt, merangkak, duduk, berdiri atau berjalan. (pernah terjadi anak kesayanganku boleh buat 3 perkara selepas GS - menjulur, duduk & persediaan berdiri/berpaut...)
JANGKA MASA BERLAKUNYA GS
Berbeza bagi setiap bayi yang mengalaminya, ada hanya 2-3 hari,malah ada juga sehingga 2-3 minggu.

APA YANG BOLEH DIBUAT?
  1. Kaedah orang lama (ni kena tanya atuk/nenek/mak ayah sendiri)
  2. Awasi anak anda lebih dari biasa
    Jika anak anda demam, awasi spy demam tidak berlanjutan/terlalu tinggi suhunya.
    Ada baby lebih aktif, awasi spy aktivitinya tidak memudaratkan dirinya sendiri.
  3. Berikan apa jua makanan yang difikirkan perlu untuk anak anda, jika bayi inginkannya. Lebih baik beri makanan yang disukainya daripada bayi tidak makan langsung..
  4. Bagi bayi berusia kurang dari 6 bulan, jangan risau, tidak perlu menambah makanan tambahan/ susu formula, kerana anda perlu percaya susu anda mencukupi bagi bayi anda.
Inilah sedikit sebanyak info menganai beralih bulan atau 'Growth spurts' ini. Moga info ini berguna buat kita semua.

mote:
  1. Perhatikan perkembangan anak anda, sebagai ibu, anda lebih mengetahuinya.
  2. Beralih bulan memang ada, bukan mitos
  3. Ambillah langkah yang terbaik buat anda dan bayi anda..
Sehingga kita berjumpa lagi. InsyaAllah.. Yang terbaik datang dariNya.
Ranking: 5

{ 8 Komen... read them below or add one }

  1. Erm bila la nak ada anak nie....

    BalasPadam
  2. haha..azman, hafiz kata, da anak tu kendian.. tpi ilmu tu ptg.. lengkapkan diri awal, insyaAllah, nnt lau pape, lh kite tau nape... pape pun, tunggu berita baik dari ko azman.. xsbar ni..

    BalasPadam
  3. salam...besa la.... tu namanya proses tumbesaran anak2.....

    BalasPadam
  4. salam..

    ada award untuk awak..sila ke blog saya untuk ambil..tq

    BalasPadam
  5. Salam...raisya dah 4 bulan..dua tiga hari ni asyik batuk-batuk je..cmne ek

    BalasPadam
  6. Salam anak saya 9 bulan.. ari tu dye ade demam selesema batuk,n skg dye xbrape nak makan nasi..n lepas myusu kadang slalu mntah..dye bf.. normal ke bhaya tu ea

    BalasPadam

Tinggalkan jejak. Nanti kita jenguk awak..

 
© LIFE IS BEAUTIFUL | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO